İki Dünya Savaşı Arası Dönemde Türk-İngiliz İlişkileri (1919 - 1939)
Özet
Haçlı Seferleri sırasında karşılaşan Türkler ile İngilizler 16.yy’da Kraliçe I.Elizabeth’in diplomatik girişimleri sonucu resmiyet kazanmış ve tarih boyunca farklı süreçlerden geçerek günümüze ulaşmıştır.
93 Harbi’ne kadar Osmanlı toprak bütünlüğünü koruyan İngilizler daha sonra bu politikalarını terk ederek Osmanlı’nın parçalanma sürecinde önemli aktörlerden birisi haline gelmişlerdir.
Bu bitirme çalışmamızda I.Dünya Savaşı sonrası başlayan İngiltere ile Türkiye’nin II.Dünya Savaşı yıllarına kadar olan ilişkileri ele alınmıştır.
I.Dünya Savaşı ile başlayan çatışma hali, sonrasında Lozan Antlaşması ile yerini diplomatik ilişkilere bırakmıştır. Lozan Antlaşması ile İngiltere Türkiye’yi tanımış oldu ve 1926 yılında Musul sorunu çözülene kadar ilişkiler durağan geçti.
Avrupa’da başlayan silahlanma yarışı ve revizyonist ülkelerin ortaya çıkması ile iki ülke birbirine yakınlaşmaya çalıştı. Stratejik önemde bulunan Türkiye’yi her iki tarafta yanına çekmek isterken geleceğini Batı bloğunda gören Türkiye İngiltere’nin yanında bulundu, ancak savaşa girmedi. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Senatosunun 22.06.2020 tarihli ve 2020/14-5 sayılı Açık Bilim Politikası gereğince erişime açılmıştır.