Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDursun, Hacer Esra
dc.date.accessioned2025-12-17T07:40:29Z
dc.date.available2025-12-17T07:40:29Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12723/4447
dc.description.abstractBu araştırmanın amacı, manevi iyi oluş ve duygusal yeme davranışı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın yöntemi, korelasyonel araştırma modelindedir. Araştırmaya 421 birey (161 erkek, 291 kadın) katılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak, Kişisel Bilgi Formu, Duygusal Yeme Ölçeği, Manevi İyi Oluş Ölçeği kullanılmıştır. Veriler bağımsız örneklemler için t testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon katsayısı ve basit doğrusal regresyon analizleri ile test edilmiştir. Analiz sonucuna göre, manevi iyi oluş ile duygusal yeme arasında düşük düzeyde negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Basit doğrusal regresyon analizi sonucuna göre ise manevi iyi oluşun duygusal yemenin anlamlı bir yordayıcısı olduğu görülmektedir. Araştırmanın diğer bir sonucu, bireylerin duygusal yeme ve manevi iyi oluş düzeyleri cinsiyetlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmıştır. Buna göre, kadınların duygusal yeme ve manevi iyi oluş puanlarının erkeklerden anlamlı olarak daha yüksek olduğu görülmektedir. Ayrıca, bireylerin manevi iyi oluşları, vücut kitle indeksine göre anlamlı bir farklılık göstermezken, duygusal yeme düzeyleri, vücut kitle indeksine göre, anlamlı düzeyde farklılık göstermiştir. Duygusal yeme ve manevi iyi oluş düzeylerinde, bireylerin medeni durumları açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Araştırmanın sonuçları ilgili literatür çerçevesinde yorumlanmış ve çeşitli öneriler sunulmuştur. ----- The aim of this research is to reveal the relationship between spiritual well-being and emotional eating behavior. The method of the research is in the correlational research model. 421 individuals (161 men, 291 women) participated in the study. Personal Information Form, Emotional Eating Scale, Spiritual Well-Being Scale were used as data collection tools in the study. Data were tested with t test for independent samples, one-way analysis of variance, Pearson correlation coefficient and simple linear regression analysis. According to the results of the analysis, a low-level negative significant relationship was found between spiritual well-being and emotional eating. According to the results of simple linear regression analysis, it is seen that spiritual well-being is a significant predictor of emotional eating. Another result of the study is that the emotional eating and spiritual well-being levels of individuals differed significantly according to their genders. Accordingly, it is seen that emotional eating and spiritual well-being scores of women are significantly higher than men. In addition, individuals' spiritual well-being did not differ significantly according to body mass index, while emotional eating levels differed significantly according to body mass index. There was no significant difference in emotional eating and spiritual well-being levels in terms of marital status of individuals. The results of the research were interpreted within the framework of the relevant literature and various suggestions were presented.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYeme bozuklukları, duygusal yeme, manevi iyi oluş, maneviyat - Eating disorders, emotional eating, spiritual well-being, spiritualityen_US
dc.titleDuygusal yeme ve manevi iyi oluşen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.department29 Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Programıen_US
dc.identifier.endpageIX, 112 s. ; 30 cm.en_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster