1848 Devrimi ve İşçi Sınıfı
Özet
Fransa’da 1789 Devrimi sonrasında Devrimler Çağı olarak adlandırılan dönem başlamıştır. Bu dönem 1848 yılında fabrika işçilerinin önderlik ettiği ve geniş kitlelerin katıldığı bir harekettir. 1789 Devrimi neticesinde Fransa’da ilan edilen Cumhuriyet ile birlikte toplumun bir kesimi daha siyasete dâhil olmuştur. Böylelikle Devrim öncesinde kralın, soyluların ve ruhbanların tekelinde bulunan Imperium orta sınıf veya burjuvaziye de geçmiştir.
Endüstriyelleşmenin gelişmesiyle birlikte 19. yüzyılda yeni bir elit sınıfı olarak bankerler ve sanayiciler ortaya çıkmıştır. Bu zümrede bulunan insanlar Fransa’da kurulan hükümetlerle yakın ilişkiler kurmuş ve hem ekonomik hem siyasi ayrıcalıklara sahip olmuştur. Sanayi faaliyetlerinin artması neticesinde işçi sınıfı da ortaya çıkmıştır. Oy kullanma hakkına sahip olmayan bu işçiler yaşadıkları iş ve hayat koşullarını sorgularken siyasi haklar talep etmeye başlamışlardır.
1848 Devrimi, sonuçları bakımından Devrimler Çağı’nda ayrı bir yere ve öneme sahiptir. Politik bir ideoloji olarak sosyalizm bu kitlelerde yankı uyandırmıştır. Siyasi bir erk haline gelen işçi sınıfı artan sayıları ile birlikte Fransa başta olmak üzere uluslararası organizasyonlar kurmaya başlamışlardır. Bu tez de Fransa’da işçi sınıfının bu siyasete dâhil olma sürecine odaklanmaktadır. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Senatosunun 22.06.2020 tarihli ve 2020/14-5 sayılı Açık Bilim Politikası gereğince erişime açılmıştır.