Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKeskin, Özkan
dc.date.accessioned2025-10-07T14:23:14Z
dc.date.available2025-10-07T14:23:14Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.isbn9786059437561
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12723/3838
dc.description.abstractOsmanlı İmparatorluğu’nun XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren dünya pazarlarına eklemlenmesi ile serbest ticaret koşulları oluşturulmuş ve devletin ticarete müdahale etme imkanları ortadan kaldırırken, Osmanlının rolü, başta gıda olmak üzere hammadde tedarikçisi ve mamul madde tüketicisi olarak belirlenmişti. [Donald Quataert, Anadolu’da Osmanlı Reformu ve Tarım 1876-1908, (İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Çeviren: Nilay Özok Gündoğan-Azat Zana Gündoğan, 2008), s. 32] Değişimin sonucu olarak aynı dönemde piyasa değeri yüksek tarım ürünlerinin ihracatında hızlı bir artış göze çarpmaktadır. Bu ürünler arasında yer alan ve Aydın ile Hüdavendigar vilayetlerinde yoğun olarak yetiştirilen üzüm, pazarda yoğun talep görmektedir. Örneğin kurutularak ihraç edilen üzüm 1870’lerde İngiltere’ye yapılan ihracatın %10’unu tek başına karşılıyordu. [Reşat Kasaba, Osmanlı İmparatorluğu ve Dünya Ekonomisi (İstanbul: Belge Yayınları, 1993), s. 75-79.]en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul 29 Mayıs Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectİstanbulen_US
dc.subjectÜzüm Bağlarıen_US
dc.subjectAsma Kurduen_US
dc.subjectİstila-yı Filokseraen_US
dc.titleİstila-yı Filoksera: XIX. Yüzyıl Sonunda İstanbul Üzüm Bağlarını Asma Kurdundan Kurtarma Çabalarıen_US
dc.typebookParten_US
dc.departmentDiğeren_US
dc.identifier.startpage321en_US
dc.identifier.endpage343en_US
dc.relation.ispartofOsmanlı İstanbulu Sempozyumu VIIIen_US
dc.relation.publicationcategoryKitap Bölümü - Uluslararasıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster